Arheološko nalazište Korić han

Arheološko nalazište Korić han

Prosječne ocjene

Opis

Korića han, jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u BiH, smješten je jugozapadno od Gračanice, u blizini puta Tuzla – Doboj i rijeke Sokoluše koja se ulijeva u Spreču. Na središnjem dijelu omanjeg brežuljka nalazi se plato i na njemu je smješteno prahistorijsko naselje koje zauzima 12 hiljada kvadrata. 

Ovo arheološko nalazište datira iz perioda neolita i na tom području postojao je grad 5.000 godina prije našeg doba.

– Još 1971. godine na tom lokalitetu počela su prva iskopavanja, a detaljnija istraživanja rađena su do 1975. godine u okviru projekta “Prahistorijska naselja na području Spreče” Milice Kosorić iz Muzeja istočne Bosne – kaže stručni saradnik u Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa Tuzlanskog kantona Rusmir Djedović.

Edin Šaković, stručni saradnik za kulturno naslijeđe u BKC Gračanica i rukovodilac Zavičajno-muzejske zbirke u Gračanici, pokazao nam je veliki broj eksponata s Korića hana smještenih u posebno izrađenim vitrinama kako bi bili dostupni građanima za razgledanje i proučavanje.

Na lokalitetu prahistorijskog lokaliteta Korića han arheološkim istraživanjima otkriven je veliki broj fragmenata keramike, tragova pečene zemlje, brojni kameni nožići, strugalice, kao i kosti domaćih i divljih životinja.

Nažalost, lokalitet Korića han ubraja se među 80 ugroženih nacionalnih spomenika u BiH, a po ugroženosti je na 11. mjestu .

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2003. godine proglasila je Arheološko područje Korića han u Gračanici nacionalnim spomenikom BiH

Fotografije

Informacije

Statistika

49 Pregleda
0 Ocjena
1 Omiljeno
0 Podijela

Lokacija