Most Ljubavi

Most Ljubavi

Prosječne ocjene

Opis

Most ljubavi u Gračanici svečano je otvoren u novembru 2020. godine. Projekat ovog mosta inicirali su mladi i uz pomoć gradske uprave i realizirali. Most kao nova turistička atrakcija grada karakteriše crvena boja kao boja ljubavi i šest na njemu nadograđenih srca. Mjesto je posebne važnosti za one koji se vole, zaljubljenih, supružnika i prijatelja koji na tom mjestu simbolično „zaključavaju“ svoju ljubav. Običaj zaključavanja ljubavi bio je prisutan u Bosni i Hercegovini još u 18 vijeku.

Mostovi ljubavi su postali popularni zbog zbog čuvenog pariskog mosta Ponts des Arts (most umjetnosti) na kome je svojevremeno više od milion parova zauvijek zaključalo svoju ljubav.  Ali taj Most ljubavi u Parizu to više nije. Na tom mjestu na jednom dijelu se nalazilo milion katanaca težine oko 45 tona tako da se taj dio mosta urušio pa su ga gradske vlasti potpuno očistile.

Običaj zaključavanja dvije duše koje se vole potiče iz drevne Kine iz 1 vijeka p.n.e. Šta je simbolika ove turističke atrakcije: Na katancu se ispisuju inicijali parova, imena a kasnije i poruke i datumi a ključ se baca u rijeku ili negdje drugdje, kako ga niko ne bi našao i otključao ljubav. Na mostovima ljubavi se često ostavljaju i poruke, transparenti i cvijeće. Ne zaključavaju ljubav samo zaljubljeni parovi nego i supružnici i prijatelji.

Nije samo Francuska imala svoj most ljubavi već su ga dobili i brojni slikoviti i očaravajući bosanskoghercegovački gradovi. Od poznatijih to su Ajfelov most u Sarajevu kod Skenderije (nazvan je po Aleksandru Gustavu Eifelu jer se vjeruje da ga je on konstruisao, arhitekt Ajfelovog tornja i simbola Pariza, iako nema nikakvog pisanog traga o tome). U Bihaću iznad prekrasne Une postoji takođe most gdje uglavno mladi simbolično zaključavaju svoju ljubav, zatim most u Banja Luci na rijeci Vrbas ispod Banj brda, u Sanskom mostu i na Plivskom mostu u kraljevskom gradu Jajcu.

Fotografije

Statistika

111 Pregleda
0 Ocjena
0 Omiljeno
1 Podjela

Lokacija