Stara bosanska kuća ili kuća Mare Popović

Stara bosanska kuća ili kuća Mare Popović

Prosječne ocjene

Opis

Stara kuća Mare Popović sagrađena je 1840. godine. Prema predanjima sagradio je svekar Mare Popović. Promijenila je nekoliko vlasnika i na kraju prešla u gradsko vlasništvo. Nakon restauracije 1989. godine pretvorena je etnološki muzej. Kuća je ponovo obnovljena 2013. godine i data na upotrebu Udruženju „Gračaničko keranje“.

Kuća Mare Popović pripada tipu tradicionalne bosanske kuće čardaklije, spratnice. Nazivaju je i gračanička dimalačura zbog malog otvora na krovu kroz koji je izlazio dim. Dimenzija je 5,80 x 9,75 m. Ima podrum, prizemlje i sprat. Podrum se nalazi ispod dijela prizemlja, a preostali dio prizemlja položen je na kameni testament visine u prosjeku 70 cm.

Izrađena je u drvenoj konstrukciji tzv. bondruk konstrukciji. Nosiva konstrukcija zidova je izrađena od drvenih greda i stubova sa ispunom od čerpića u prizemlju, dok je sprat urađen od pruća ispunjenim blatom. Sprat je u odnosu na prizemlje prepušten za 30 cm na sve četiri strane.

Kada se iz dvorišta ulazi u kuću, prvo se nailazi na otvoren trijem „hajat“, iz kojeg se ulazi u „kuću“ koja se nalazi u središnjem dijelu prizemlja. Prostor „kuće“ prolazi kroz dvije etaže, prizemlje i sprat i otvoren je prema tavanu. U njoj se nalazilo ognjište napravljeno od nabijene zemlje i iz te prostorije se ulazilo u ostale prostorije prizemlja: sobu, sobicu i ćirel. Sobe su bile popođene. U velikoj sobi se nalazila furuna, zemljana peć koja je služila za spremanje hrane i zagrijavanje čardaka na spratu.

 Da bi se to postiglo, u podu prostorije na spratu ostavljen je jedan otvor. Velika soba je bila prostrta ćilimima i ponjavama, a ispod prozora su bile sećije sa šiltetima i jastucima. Spavalo se na vunenim dušecima. U maloj sobi se nalazio zemljani šporet a ćirel se koristio kao kuhinja i u njemu je bilo smješteno zemljano i bakarno posuđe. Na spratu se nalaze prostorije: pričardak, čardačič i dva čardaka. Iz prizemlja se na sprat dolazi strmim drvenim stepenicama. Prozori su jednostruki a krov četverovodan pokriven daščanim pokrovom šindrom. Kuća Mare Popović je 2003. godine proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Fotografije

Statistika

614 Pregleda
0 Ocjena
0 Omiljeno
0 Podijela

Lokacija